Måske er I helt enige om, at I skal giftes i kirken på traditionel vis. Eller måske ønsker I at tage det hele lidt mere afslappet og gå ind på det lokale rådhus. Endelig er det muligt at blive viet på rådhuset og senere blive velsignet i kirken. Det benytter en del sig af, hvis de lige har fået en baby og ikke har overskud eller råd til den store fest.
Det romantiske bryllup
Det er ofte især kvinderne, der ønsker kirkebrylluppet med den store fest. Det romantiske islæt ved et bryllup i kirken kan man ikke komme uden om, og det står højt på ønskelisten hos mange kvinder. Mændene er som regel villige til at gøre deres kærester glade, selv om det ikke betyder så meget for dem, om de bliver gift i kirken eller på rådhuset. Men når de så står ved alteret og ser deres smukke brud komme gående, er de fleste ofte glade for det valg.
Det hurtige rådhus
På rådhuset tager det ikke mange minutter at blive gift, og det er fint for mange. De møder måske op i frokostpausen og siger ja til hinanden, fordi der mere er tale om en praktisk foranstaltning. Eller parret inviterer familie og venner med en lørdag formiddag og holder fest bagefter. Begge dele foregår på den afslappede måde, som passer mange brudepar. Det er knap så romantisk at blive gift på rådhuset, men det er jo ikke alle, der ønsker sig et super romantisk bryllup.
Ønsker Guds velsignelse
Ved kirkebrylluppet er det ikke kun den romantiske del, som betyder, at valget falder på kirken. Også Guds velsignelse og at parret lover at elske og ære hinanden til døden skiller dem ad betyder noget. At man i Guds påsyn lover hinanden evig troskab finder mange er ekstra alvorligt og fint. Præstens ord til parret er ofte personlige, og talen giver en ekstra dimension til dagen. Her fortæller præsten om parret, deres liv sammen og deres eventuelle børn. Salmerne i kirken giver en smuk stemning, og i samråd med præsten vælger I selv de salmer, der betyder noget for jer. Ofte er det salmer som ”Det er så yndigt at følges ad”, ”Jeg så en blomst så favr og fin” og ”I blev skabt som mand og kvinde”. Har I salme-ønsker, som ikke står i salmebogen, skal I tale med præsten.
I kø til vielsen
En kirkelig vielse er højtidelig, og det er også det, som andre slet ikke har lyst til. De synes, det er nok at sige ja til hinanden foran borgmesteren eller en anden på rådhuset. Nogle har en brudebuket og ringe med, mens andre ikke har brug for symbolerne. På de store dage på rådhuset – f.eks. om lørdagen – står brudeparrene på det nærmeste i kø for at blive viet, og der er et mylder af par og gæster foran værelset, hvor vielserne finder sted. Men det er så bare sådan, det er. I vælger selv, om I ønsker det store kirkebryllup eller det hurtige rådhusbryllup.