Der følger ofte en god vin med til bryllupper, og fra gæsternes side af er der også høje forventninger. Derfor er der en masse at leve op til. Det kan være svært, når du lige står i supermarkedet, at bedømme om vinen er god, eller om den er bitter og tør. En dyr vin er ikke ensbetydende med kvalitet.
Druerne
Druesorten spiller en stor rolle i vinens smag og farve. Der bliver eksperimenteret meget for at finde den bedste sort til at fremstille vin af. Sorterne bliver dyrket på forskellige geografiske placeringer, og kan derfor også have forskellige smage. Her er en kort beskrivelse af nogle af de mest kendte druer:
-
Primitivo(Zinfandel): Denne røde drue er den mest dyrkede drue i Californien, men er de seneste år også kommet frem i Danmark, hvorfra der bliver fremstillet en masse vin. Denne vintype har meget tannin, som gør den god til lagring. Smagen er fyldig og intens.
-
Cabernet souvignon: Denne også røde drue er dyrket over det meste af verden. Den giver en vin med stor dybde, koncentration og holdbarhed. En cabernet souvignon baseret vin er mørk violetrød og dufter af blomme, solbær og krydderi.
-
Chardonnay: Denne hvide drue dyrkes også over hele verden. Druen bruges i Champagne til blanc de blancs, som er vin baseret udelukkende på grønne druer. En god chardonnayvin er fed, rig og intens.
Det skal du kigge efter
Der er nogle generelle pejlemærker, som er gode at kende, når du står i et supermarked, og skal træffe et valg. En god tommelfingerregel er, at hvis det ser for godt ud til at være sandt, er det det højst sandsynligt nok også. Du skal i stedet gå efter mere beskedne vine. Vine fra nyproducerende vinlande uden for Europa plejer at være billige, men stadigt gode da de ikke kan tjene penge på navnet.